Hamilelik Sürecinde Ayak Sorunları Nelerdir?
Hamilelik süresince, vücut ağırlığındaki artışa bağlı olarak ayakların yükü de artar.
Bu durumda ayaklarda en çok ayak kavisinin düzleşmesine sebebiyet verir. Gözlemlenen deformiteden kaynaklı daha önce görülmeyen ayak ağrıları, tırnak batması, nasırlar ve topuk çatlağı görülebilir.
Hamilelikte ayak bakımı çok önemlidir. Hamilelik dönemi ilerlediğinde ayak-ayak bileği çevresi ve ayaklarda şişme ve ödem meydana gelebilir.
Bu Sorunların Çözümü İçin Neler Yapılır?
- Gün içerisinde çok ayakta kalmamalı ve mümkün olduğunca da ayakları bedene yakın konumda tutup dinlendirmeliyiz.
- Nasır, çatlak topuk, tırnak batması veya genel medikal bir bakım için ayak sağlığı merkezlerinden yardım alınmalıdır.
- Ayakkabı seçimi kesinlikle dar ve sert olmamalı esnek süspansiyonlu modeller seçilmelidir. Çünkü ayakkabının içerisinde gün boyu olan ayakta gözlemlenebilen ödem gibi durumlardan kaynaklı ayağa rahatsızlık veren, kan dolaşımına etken oluşturacak ayakkabılar seçmemeliyiz.
- Gerekli görülen durumlarda ayak ağrılarınızı hafifleten, şok absorbe eden, konforlu tabanlık kullanmak gün boyu hayat standardınızı düzenler.
Hamilelikte Ayakkabı Seçiminin Önemi Nedir?
Gebelikte seçilen uygun ayakkabı ayaklarda oluşabilecek deformasyonları engelleyerek, batık, nasır vb. oluşmamasını sağlar.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli detaylar şunlardır;
- Alışveriş zamanı:
Ayakkabı alışverişleriniz için günün ilerleyen zamanını seçmek, yorulan ve şişen ayakların ayakkabının dar ve rahatsızlık oluşturmamasını sağlar.
- Model:
Yüksek topuklu ve dar ayakkabılardan uzak durmalıyız. Gün boyu giyilebilecek esnek, konforlu, ayağa binen yükü hafifleten ayakkabılar tercih edilmelidir.
Eğer koşu, yürüyüş, egzersiz vb. aktiviteler yapıyorsa bunlara uygun ayakkabı kullanılmalıdır. Kesinlikle ayakkabı numarası büyük, 3cm topuk boyundan fazla, dar kalıplı ayakkabılar tercih etmemeliyiz.
- Numara ve Kalıp:
Ayakkabı numarası, ayağı kavrayışı, ön kısmının genişliği, rahatlığı ve uzun süre giyilebilecek formda olması gerekir. Bunun yanı sıra dar ve sıkı çoraplardan da uzak durulmalıdır.
Gebelerin Ayak Bakımı Yaptırırken Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
- Gebelikte ilaç kullanımı çok uygun olmadığı için ayak bakımında kullanılan malzemelerin steril olması kişiye herhangi bir bulaş yolu oluşturmaması açısından önem yaratır.
- Gebeliğin 6 ayından sonra refleksoloji masajı yapılması uygundur.
Gebelikte Ayak Bakımı Hangi Aralıklarla Yaptırılmalıdır?
- Genel olarak medikal ayak bakımı 20–30 gün aralığında yaptırılması uygun görülür. Eğer tırnak batması, ağrılı nasır gibi problemler varsa bu sürede farklılar olabilir.
Hamilelikte Nasırların Oluşma Sebepleri Nelerdir? Ne Gibi Uygulamalar Yapılır?
Hamilelikte oluşan kilo artışı, hormonal değişiklik ve kan basıncı artışı sonucu ayaklarda oluşan ödem büyüyen ayaklara numarası küçük ayakkabıların giyilmeye devam edilmesi sonucu nasırlar oluşmaktadır. tedavisi ayak sağlığı bölümlerinde yapılmaktadır.
Nasır bantları yerine ayak sağlığı merkezlerinde Podologlar tarafından nasır bakımı yapılmalıdır.
Hamilelikte Batık Tırnak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hamilelerin batık tırnak tedavisinde enflamasyon oluşmamasına dikkat edilerek eğer varsada ayak bakımı yapılırken öncelikle bu sorun giderildikten sonra Podofix veya 3TO ortoniksi uygulamaları uygulanmalıdır.
Konforlu bir işlem olduğu için hamileler de kolaylıkla yaptırabilir.
daha fazla bilgi için Talus Ayak Sağlığı